6 d’abril del 2014

Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament psicològic laboral i altres discriminacions a la feina. Abril 2014


INFOsalut
Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament psicològic laboral i altres discriminacions a la feina.
 

 Enllaç al full actualitat en pdf


Des de l'any 2010, existeix un “Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament psicològic, sexual, per raó de sexe o orientació sexual i altres iscriminacions a la feina”, aprovat per la Direcció General de Funció Pública, que el pot activar qualsevol treballador/a de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Amb l'actual Protocol d'Assetjament, els tècnics dels Serveis de Prevenció dels diferents Departaments, gairebé mai, han determinat l'existència d'Assetjament a l'Administració Pública.

Considerem que aquesta situació no s'ajusta a la realitat i que les persones Delegades de Prevenció, que representem els i les empleades públiques, hem de formar part activa del procés d'investigació, tal i com succeeix al Protocol d'Assetjament de l'Administració General de l'Estat. 


Arran dels resultats obtinguts amb l'actual protocol, les organitzacions sindicals i la Sindicatura de Greuges van denunciar reiteradament aquesta situació, forçant a l'Administració a crear un grup de treball per elaborar un nou Protocol d'Assetjament, en el que hi participaven els diferents departaments, funció pública i els sindicats. 


El 23 de gener de 2014, es va reunir la Comissió Paritària General de Prevenció de Riscos Laborals, formada per representants de l'Administració i dels treballadors/es públiques, a través dels seus sindicats: CCOO, IAC (USTEC), UGT i Metges de Catalunya. En aquesta reunió es va aprovar, amb l'únic vot en contra de CCOO, el nou “Protocol d'assetjament psicològic laboral i d'altres discriminacions a la feina”. La nostra organització sindical no va donar el vistiplau a aquest protocol perquè no permet la participació dels representants dels treballadors/es en la Comissió d'Investigació, la qual només està integrada per membres i/o personal tècnic de l'Administració.

Aquest protocol d'assetjament, no entrarà en vigor fins que no s'hagin aprovat els instruments tècnics per a la investigació dels presumptes casos d'assetjament. Els representants dels treballadors/es, unànimement, ens vam posicionar contraris a què s'hagi tancat el grup de treball d'aquest Protocol quan encara no s'han decidit quins seran els instruments per detectar o no els possibles casos d'assetjament, els quals es determinaran en un grup de treball del qual formem part les organitzacions sindicals.

Des de CCOO, ens comprometem a continuar defensant la salut dels treballadors i treballadores de l'Administració Pública i garantim la nostra feina, tant amb l'acompanyament i l'assessorament de les persones que estiguin patint un assetjament laboral, com amb la nostra intervenció en la Comissió de Seguiment del Protocol que es crearà al Departament d'Ensenyament.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada