30 d’agost del 2013

Marxa en defensa de l'educació pública, a Cerdanyola

Marxa en defensa de l'educació pública

30/08/2013


La I Marxa per l’Educació Pública ha fet nit a Cerdanyola com a final de la sisena etapa. La marxa recorre en vuit etapes un total de 135 quilòmetres repartits en una trentena de municipis catalans. Els organitzadors, una assemblea formada per representants d’escoles bressol, associacions de pares i mares d’alumnes, professors de secundària, mestres, professors universitaris, interins i estudiants, volen reivindicar una educació pública de qualitat, lliure de retallades, inclusiva, laica i en català.



La marxa groga pels carrers de Cerdanyola


Un dels participants a la marxa, el professor substitut de secundària Francisco Silva, explicava que la intenció dels organitzadors és la defensa de l’educació com a dret social fonamental a la nostra societat i que afecta a tothom, "anant més enllà d’una reivindicació del professorat o dels alumnes, i que inclou tant a l’escola pública com a l’escola concertada en una lluita conjunta per evitar la degradació del sistema educatiu, i per tant de la societat". La marxa groga arribava a la plaça de l’Abat Oliba per defensar una escola pública de qualitat, un concepte molt general amb unes bases molt concretes: l’alumne com a centre del sistema educatiu, un professorat format i amb unes condicions laborals dignes, i la implicació i participació de tota la comunicat per poder construir una escola veritablement democràtica.

La reivindicació inicial de la marxa era mostrar el rebuig dels professors al decret de plantilles impulsat pel departament d’Ensenyament i que està previst que es posi en marxa la pròxima tardor. Durant l’estiu, però, la protesta s’ha anat ampliant i finalment s’ha convertit en una denúncia dels problemes del món educatiu, on s’aplega la comunitat educativa, que tal com explicava l’activista Sílvia Pinto, "som tots i totes units en la defensa d’un dret fonamental clau per intentat assolir un futur i un món millor, ja que els nens i nenes d’avui poden ser els governants de demà".

Les reivindicacions de la marxa groga són de caire general, com corresponen a tot dret universal, però que afecten de maneres molt concretes al dia a dia de l’educació de cada poble i ciutat de Catalunya. Xavier Herrero, representant de l’AMPA del col·legi Xarau, integrada com la resta d’AMPAS de la ciutat en la Plataforma d’AMPAS de Cerdanyola, recordava que "l’any vinent es tornarà a suprimir una línia de P3 a la ciutat i és urgent una acció política municipal conjunta i contundent per fer una política educativa adequada, portant un projecte al Departament d’Ensenyament per evitar que les decisions es prenguin des de fora de la ciutat".

Els participants a la marxa groga van sopar a la plaça de l’Abat Oliba i han pernoctat al pavelló de Can Xarau. Avui divendres, a les 16 hores, deixaran la ciutat per anar cap a Badalona. La I Marxa per l’Educació Pública acaba dissabte amb una trobada al Parc de la Espanya Industrial de Barcelona amb altres entitats civils que volen treballar en la defensa, la millora i l’enfortiment de l'Escola Pública i en el foment de la participació de tota la comunitat educativa en la seva gestió.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada