28 de juliol del 2011

La teología de la desregulación

"A diferencia de las creencias, las afirmaciones científicas necesitan ser contrastadas"

La teología de la desregulación 

Artículo de Joan Coscubiela, president Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya, publicado en nuevatribuna.es 

28.07.2011.- No es una idea nueva, ya que lleva con nosotros varias décadas, pero la Gran Recesión la ha situado en el centro de los debates. Me refiero a la supuesta rigidez de las relaciones laborales como la principal causa del elevado desempleo y la desregulación laboral como la pócima que sirve de solución mágica.
Manifestación en diciembre de 2009 por las calles de Madrid.
Manifestación en diciembre de 2009 por las calles de Madrid.
"Con la desregulación laboral ya no solo no estamos ante una afirmación científica, estamos ante una verdadera Teología "

Artículo de Joan Coscubiela, president Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya, publicado en nuevatribuna.es
Durante estos años se ha presentado como verdad científica lo que no es más que una legítima opinión, cargada de ideología y sustentada en una determinada concepción de las relaciones laborales y sobre todo en significativos intereses económicos y políticos.

Pero aunque ello no sea  una novedad, últimamente algunas de estas "manifestaciones científicas" han subido un escalón más. Se presentan como "verdades teológicas" que intentan introducir la razón en la explicación de una "verdad revelada", en este caso por los mercados. Se ha pasado de pura ideología vestida de ciencia a teología en estado puro.

La idea me la sugirió indirectamente Jorge Wagensberg durante una conferencia sobre "Ciencia y Creencias". En aquella ocasión el gran divulgador científico nos recordaba que a diferencia de las creencias, las afirmaciones científicas necesitan ser contrastadas. Y que si al contrastar la afirmación científica con la realidad, esta no confirma, sino que desmiente total o parcialmente la afirmación, se ha de abrir paso a la duda. Y lo que toca es buscar nuevas hipótesis que nos permitan hacer una nueva afirmación, que de nuevo deberá ser contrastada con la realidad.

Estas viejas y clásicas ideas del método científico son las que me llevan a pensar que con la desregulación laboral ya no solo no estamos ante una afirmación científica, sino que tampoco lo es meramente ideológica. De hecho estamos ante una verdadera Teología, la de la desregulación, de la que lobbies como Fedea son sus oficiantes privilegiados.

Una vez tras otra se afirma que el problema del paro en España tiene como causa principal el marco regulador de las relaciones laborales. Y en base a esta afirmación se han aprobado durante tres décadas sucesivas reformas laborales. A pesar que los datos de tres décadas impiden relacionar los ciclos de crecimiento o recesión económica y los de creación o destrucción de empleo con los cambios en la legislación laboral. Y si en cambio con el deterioro de la calidad del empleo. Por ejemplo, la EPA nos dice que con esta legislación -que según algunos impide que en estos momentos se cree empleo- España ha sido el país de la UE que más empleo creó durante la década mágica (1997-2007).

Otra "verdad científica" afirma que el comportamiento ciclotímico del mercado de trabajo español -se crea y destruye empleo de manera más intensa y rápida que en otras economías- obedece a la dualidad entre trabajadores y la desprotección de unos -los temporales- por culpa del exceso de protección y de derechos de los otros -los fijos-. Pero de nuevo los datos nos obligan, como mínimo, a dudar de esta afirmación. Porque con la misma legislación para toda España en estos momentos hay comunidades autónomas que como Euskadi tienen un 11,5 % de paro, mientras otras están rozando el 30% como Andalucía. Y lo mismo sucede con las tasas de temporalidad, con algunos sectores y comunidades autónomas que cuadruplican la temporalidad de otros sectores o territorios. Insisto, siempre con la misma legislación para todas las empresas y comunidades autónomas.

Para sustentar "su verdad revelada, por los mercados" los teólogos de la desregulación afirman una nueva evidencia. A saber, que cuanto más desregulado es el mercado de trabajo y más desprotección de los trabajadores existe, más fácilmente se crea empleo y se sale de la depresión. Y de nuevo los datos vuelven a ser tozudos. Porque se da la circunstancia que Irlanda -hace dos días conocida como el Tigre celta que con su desregulación se estaba comiendo el mundo- que tiene uno de los mercados de trabajo más desregulados de los países desarrollados ha tenido una destrucción de empleo similar a la española y está teniendo los mismos problemas para crear empleo. Aunque claro esta Irlanda ha utilizado los mismos fundamentos de cartón piedra para afianzar su crecimiento: burbuja inmobiliaria y crediticia que ha atrapado a su sistema financiero, un tejido económico privado acostumbrado a trabajar en condiciones de elevados beneficios y unos poderes públicos fiscalmente impotentes como consecuencia de una política de desfiscalización del capital y dumping fiscal dentro de la Unión Europea.

El método científico obliga a plantearnos otras hipótesis
Ante la contundencia de los datos, el método científico nos obliga a plantearnos otras hipótesis para explicar lo sucedido. Sugiero tres, una más coyuntural y referida a la situación actual y otras dos más estructurales.

Es posible que la intensa destrucción de empleo en España e Irlanda tengan como origen común, una economía eucaliptus basada en las burbujas del crédito, demográfica, inmobiliaria y de mano de obra barata. Una economía especulativa que ha atrapado a sus sistemas financieros hasta dejarlos con el motor gripado, que ha secado por mucho tiempo el terreno para la iniciativa privada y que no dispone de capacidad de respuesta fiscal con la que suplir a las dificultades de los sectores privados.

Es posible que el problema estructural no sea la dualidad del mercado de trabajo -entre fijos y temporales- sino la profunda segmentación de nuestra economía, como se pone de manifiesto con el éxito exportador de la economía española, incluso en plena recesión. Éxito que se debe a las medianas y grandes empresas industriales -especialmente de más de 200 trabajadores- que han consolidado un modelo de competitividad basado en elevada productividad gracias a salarios superiores a la media, significativa innovación, apuesta por la formación y la estabilidad de los trabajadores lo que les permite tener unos costes laborales unitarios que han crecido menos que los de la media de la economía española.

Es posible que sea la especialización productiva española, con un peso exagerado y desproporcionado de sectores surfistas como el inmobiliario y los que dependen del sector turístico; además del tamaño excesivamente pequeño de una buena parte de nuestras empresas -especialmente el 10% de empresas micros-, con escasa intensidad tecnológica, uso intensivo de mano de obra poco cualificada y retribuida, así como la ubicación periférica de nuestras empresas en un sistema productivo "global".

¿Es posible que sean estas las razones que expliquen la peculiaridad del comportamiento del empleo en España? ¿Es posible que las reformas laborales en contra de sus objetivos declarados, hayan incentivado el comportamiento ciclotímico del empleo y el paro? Si estas hipótesis fueran ciertas, la desregulación laboral lejos de ser la solución, sería el origen del problema.

27 de juliol del 2011

Resolució d'adjudicació de destinacions provisionals

Ja han sortit les adjudicacions

Consulta del resultat de l'adjudicació

Llista definitiva

Es far públiques les destinacions definitives adjudicades al personal funcionari de carrera del cos de mestres, catedràtics i professors d'ensenyaments secundaris i personal en pràctiques o interins del cos de mestres i de professors d'ensenyaments secundaris.

Web del Departament (+)

 

CCOO de Catalunya rebutja les declaracions del Conseller Mas-Colell demanant més sacrificis als funcionaris

26 de juliol del 2011

25 de juliol del 2011

Accés borsa interins per als aspirants aprovats no seleccionats a les oposicions

 S'assigna  número d'ordre a les persones que han superat la fase d'oposició de la convocatòria del 2011 però no han estat seleccionades i no han prestat serveis com a personal interí i substitut docent.

Les persones que han aprovat la fase d'oposició però que no han estat seleccionades i que ja formen part de la borsa de treball de personal interí docent amb un número d'ordre inferior a 31.000 mantenen el número que tenien assignat.

 Relació de persones [PDF, 174,64 KB.]

 Termini de presentació de la documentació: del 25 de juliol a l'11 d'agost, tots dos inclosos


22 de juliol del 2011

Horari

21 de juliol del 2011

Subvencions per estades formatives en empreses

Borsa de treball de professorat especialista en clarinet, fagot, trompeta i violoncel

Les habilitats del futur: què haurem de saber fer si volem treballar

Llistes de notes de tall i de places universitàries

20 de juliol del 2011

19 de juliol del 2011

18 de juliol del 2011

16 de juliol del 2011

19 de juliol, a Barcelona: La Plataforma Prou Retallades us convida a debatre els Pressupostos

La Plataforma Prou Retallades us convida a debatre els Pressupostos

Una carta que he rebut, una invitació que val la pena aceptar, una convocatòria per difondre:





Benvolguts amics i amigues,




Us escrivim des de la Plataforma PROU RETALLADES, que agrupa més de 200 entitats i que de ben segur coneixeu, per convidar-vos a una trobada d’anàlisi dels pressupostos de la Generalitat per a 2011 i de presentació d’un manifest contra les retallades que durem a terme aquest dimarts, dia 19, just el dia abans que s’iniciï el ple del Parlament on s’ha de debatre la llei de pressupostos i la llei Òmnibus.
La trobada es farà a la sala d’actes de l’IES Verdaguer, situat davant del Parlament (dins el Parc de la Ciutadella), i consistirà en una taula rodona amb diferents ponents i la presentació del manifest. Els ponents seran Sebastià Sarasa, Agustí Colom i Xavier Bonal, que ens situaran la seva anàlisi sobre l’impacte de les retallades pressupostàries en cohesió social, salut i sanitat i en l’àmbit educatiu, respectivament. La conductora de l’acte i de la taula rodona serà Àngels Martínez  Castells (Dempeus per la salut pública) en representació de la Plataforma prou Retallades.
Confiem que la trobada pugui ser del vostre interès i que pugui ser un moment de trobada per iniciar una posada en comú dels reptes i respostes que planteja i exigeix l’actual situació econòmica i les polítiques de retallades que estan duent a terme els Governs de torn.
Esperant poder-vos saludar el proper dimarts, rebeu una molt cordial salutació!
PROU RETALLADES!
____________________________________________________________
PLATAFORMA  PROU RETALLADES!


POSICIONAMENT ENFRONT LES RETALLADES EN EL PRESSUPOST DE LA GENERALITAT PER A 2011 (presentació del manifest)


19 de juliol de 2011


10 h – Taula rodona     Presenta:   Àngels Martínez Castells, Doctora en Ciències Econòmiques (representant de la Plataforma Prou Retallades)
Ponents:

  • Agustí Colom, professor d’economia de la UB i expert en polítiques de salut
  • Xavier Bonal, professor de sociologia de la UAB i expert en polítiques educatives
  • Sebastià Sarasa, professor de sociologia de la UPF i expert en polítiques socials

.
11.30 h – Lectura del manifest:   Àngels Martínez Castells, doctora en Ciències Econòmiques (representant de la Plataforma Prou Retallades)


Lloc:   Sala d’actes de l’IES Verdaguer, situat al vell mig del Parc de la Ciutadella i enfront de l’edifici del Parlament de Catalunya (va ser la seu de l’Institut-Escola de la Generalitat republicana). http://phobos.xtec.net/iesverdaguer/

15 de juliol del 2011

CCOO de Catalunya rebutja les declaracions del Conseller Mas-Colell demanant més sacrificis als funcionaris

  1. CCOO critica el fet que el conseller hagi fet aquestes declaracions en una conferència i no s'hagin produït en l'àmbit escaient, la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
  2. Per això l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya apel•la al conseller a no crear alarmisme entre els funcionaris, que ja estan patint la retallada del 5% en els salaris. De fet, entre aquesta retallada i la congelació salarial que pateixen, la diferència amb el cost real de la vida es podria situar prop del 10%.
  3. CCOO de Catalunya creu que aquestes declaracions no són de rebut, perquè no es pot permetre que els empleats públics hagin de pagar una crisi que no han provocat, i demana un altre tipus d'accions, com mesures de control al mercat financer i a l'especulació, veritables aprofitats d'aquesta crisi.
  4. Recull de premsa:
  5. El Govern niega que pretenda rebajar los sueldos de los funcionarios. La vicepresidenta Ortega asegura que "en ningún caso" se plantea un recorte salarial aunque Mas-Colell hable de "trabajar más por menos". La Vanguardia
  6. Ortega nega que es plantegi retallar els sous dels funcionaris. El Periódico
  7. La Generalitat avisa a los funcionarios que deberán trabajar "lo mismo por menos". El consejero Mas-Colell les recuerda la estabilidad de su empleo y les insta a cooperar para "distribuir el dolor". El País
  8. Mas-Colell recepta una nova rebaixa de sou als funcionaris. El conseller enutja amb la seva proposta sindicats i oposició i es contradiu amb la vicepresidenta del Govern. Público


Premsa divendres 15 de juliol

  1. El Govern niega que pretenda rebajar los sueldos de los funcionarios. La vicepresidenta Ortega asegura que "en ningún caso" se plantea un recorte salarial aunque Mas-Colell hable de "trabajar más por menos". La Vanguardia
  2. Ortega nega que es plantegi retallar els sous dels funcionaris. El Periódico
  3. La Generalitat avisa a los funcionarios que deberán trabajar "lo mismo por menos". El consejero Mas-Colell les recuerda la estabilidad de su empleo y les insta a cooperar para "distribuir el dolor". El País
  4. Mas-Colell recepta una nova rebaixa de sou als funcionaris. El conseller enutja amb la seva proposta sindicats i oposició i es contradiu amb la vicepresidenta del Govern. Público
  5. Los rectores de universidad suplican al Parlament la reducción del recorte. "No quiero parecer un mendigo, pero es necesario", dice el responsable de la UB. El País
  6. L'escola pública es resisteix a la supressió de la sisena hora. La Fapac denuncia que la desaparició de l'hora afegida beneficiarà les escoles concertades i privades. Público
  7. El Príncep vincula bona part de l'atur juvenil a la falta de formació. El Periódico
  8. El 90% dels titulats de la Universitat de Girona tenen feina tres anys després d´acabar els seus estudis. Diari de Girona
  9. Internet inverteix els hàbits socials dels espanyols. lamalla.cat
  10. La crisi complica que joves extutelats s'independitzin. El Punt
  11. La URV produeix un 70% més que la mitjana estatal. El Punt
  12. España completa la reforma de Bolonia. El País
  13. Peligrosa propuesta para la Universidad. El País
  14. MONTCADA I REIXAC. Volen l'institut Miró en els comptes del 2012. El Punt
  15. Titulació en batxillerat francès al Pons d'Icart. El Punt
  16. Quan sonarà el timbre de classe?. La dificultat d'arribar a acords manté molts col·legis gironins sense horari per al curs vinent. Diari de Girona
  17. Próximo curso. El País


14 de juliol del 2011

CCOO continua rebutjant la proposta de modificació del nou sistema d’ingrés


Ajuda a difondre aquesta notícia penjant al teu blog, twitter, facebook l'enllaç. Gràcies


NOU SISTEMA: inassumible!. A més, planteja que els funcionaris en pràctiques tindrien unes retribucions del 50% de les ordinàries.

  • Cal començar a planificar les futures ofertes d'ocupació pública que necessita el nostre sistema educatiu i per assolir la suficient estabilitat de les plantilles. 

  • Recordem que en les últimes convocatòries d’oposicions NO s’han convocat el nombre de places suficients. CCOO Ensenyament calculem que es podrien convocar unes 1.900 places d'especialitats de secundària

  • Els sindicats donen per acabat el procés de negociació d'un nou sistema d'ingrés i accés a la funció pública docent.
  • CCOO Ensenyament considera insatisfactòria la proposta del Ministeri d'Educació.
  • • CCOO Ensenyament proposa la pròrroga de l’actual sistema transitori per tal que es compleixin les ofertes d'ocupació pública que necessita el nostre sistema educatiu i per assolir la suficient estabilitat de les plantilles.

A la reunió de la Mesa Sectorial d'Educació celebrada el 13 de juliol a la tarda el Ministeri d'Educació va plantejar una proposta final de model d'ingrés i accés a la funció pública totalment insatisfactòria.

Prèviament el Ministeri d'Educació no ha atès el compromís demandat per la FECCOO que els pressupostos generals de l'Estat de 2012 poguessin permetre una àmplia oferta d'ocupació pública el proper any que garantís, almenys, la normal renovació del personal que s'ha jubilat o es va a jubilar durant el present i l'increment de la demanda educativa en els llocs en què es produeixi. No té sentit que el Govern ens demani la participació per canviar el sistema d'ingrés si al mateix temps el mateix Govern no permet convocatòries d'ingrés o les limita tant com ell mateix any.

Sobre els continguts del nou sistema d'ingrés, el Ministeri d'Educació manté l'actual esquema de proves eliminatòries i una valoració dels mèrits desequilibrada i inacceptable. Tampoc s'ha compromès a una revisió i actualització dels temaris.

Sobre la fase de pràctiques, la part més nova de la seva proposta, planteja una proposta inassumible ja que planteja que els funcionaris en pràctiques tindrien unes retribucions del 50% de les ordinàries.

Quant a la promoció entre cossos docents el Ministeri només ha expressat les ja conegudes dificultats legals per a un canvi en profunditat de l'actual i injusta normativa, sense aportar cap proposta de millora.

Encara que cap sindicat va avalar la proposta, el Ministeri d'Educació va manifestar la seva intenció de seguir endavant amb el procés d'elaboració d'un nou reial decret d'ingrés i accés a la funció pública docent, presentant la seva proposta a les conselleries i departaments d'educació de les comunitats autònomes en els pròxims dies.

La Federació d'Ensenyament de CCOO entén que una norma d'aquesta importància no es pot fer sense el consens de les comunitats autònomes i sense l'acord amb els sindicats i ha d'emmarcar en el conjunt de l'Estatut Docent ja que el sistema d'ingrés i accés està molt relacionat amb la promoció professional de tots els docents i amb l'organització dels centres.


Temes relacionats (comunicats anteriors):

13 de juliol del 2011

Novetats FAS 2011 (professorat): reducció del 50 %

  1. A la darrera reunió ens van plantejar una reducció del 50% del pressupost del Fons d'Acció Social , tal com havien dit a la Mesa de la Funció Pública; però sense saber la quantitat exacta.
  2. Davant de l'oposició de tots els sindicats el Departament imposa una reducció del 50% en el pagament de tots els conceptes.
  3. Es va fixar l'import de 4 ajuts: discapacitats 65%: 300€, discapacitats 33%: 180€, defunció: 900€ i sepeli: 225€. A la resta dels ajuts se'ls aplicarà el percentatge sobre els diners restants.
  4. Quan sàpiguen la quantitat exacta de la convocatòria, ens cridaran per signar-la.
  5. Volen publicar-la al DOGC al setembre.


12 de juliol del 2011

Novetats FAS 2011 (professorat): reducció del 50 %

  1. A la darrera reunió ens van plantejar una reducció del 50% del pressupost del Fons d'Acció Social , tal com havien dit a la Mesa de la Funció Pública; però sense saber la quantitat exacta.
  2. Després d'una intervenció de tots els sindicats: USTEC, CCOO, UGT i ASPEC, es va acordar la reducció del 50% en el pagament de tots els conceptes.
  3. Es va fixar l'import de 4 ajuts: discapacitats 65%: 300€, discapacitats 33%: 180€, defunció: 900€ i sepeli: 225€. A la resta dels ajuts se'ls aplicarà el percentatge sobre els diners restants.
  4. Quan sàpiguen la quantitat exacta de la convocatòria, ens cridaran per signar-la.
  5. Volen publicar-la al DOGC al setembre.


Reconeixement de les activitats de formació contínua de la Federació d'Ensenyament de CCOO

  1. Totes les activitats de formació contínua organitzades per la Federació d'Ensenyament de CCOO porten una data de Resolució en el certificat expedit als alumnes i, per tant, el Departament d'Ensenyament considera aquestes activitats dins del Pla de Formació Permanent del Professorat i reconeix el certificat com a mèrit.
  2. Per tant:
  3. 1. Si en el certificat que has rebut per part de CCOO hi ha la data de la Resolució el Departament ha d'admetre l'activitat com a mèrit.
  4. 2. Si alguna persona té algun certificat on no consti la data de la Resolució i, per tant, tingui problemes per al seu reconeixement, pot enviar-nos un mail per tal de sol·lucionar el tema a: enseformacio@ccoo.cat


11 de juliol del 2011

Premsa dilluns 11 de juliol

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada