12 d’abril del 2011

El Departament d’Ensenyament fa públiques les seves intencions, després de 100 dies de govern.

El Departament d’Ensenyament fa públiques les seves intencions, després de 100 dies de govern.

Objectiu contradictori i inadmissible del Departament: retallar recursos per lluitar contra el fracàs escolar

PDF (penjar a la sala de professorat)
 Retallades departament abril 2011


En la primera reunió de la Mesa sectorial entre representants sindicals i la Consellera, l’Administració ha presentat el document “Mesures organitzatives de les plantilles per garantir el servei educatiu en els centres públics el curs 2011-2012”.

Malgrat les manifestacions de la Consellera,  i la presentació  edulcorant de les mesures, el seu anàlisi mostra una reducció molt severa de les plantilles tant per l’increment de l’horari lectiu com per la supressió de la sisena hora.  El Departament pretén que el professorat treballi encara més per menys.
Què puja?
·   S’incrementen les hores lectives:
o   Secundària: de 18h a 19h lectives
o   Primària: de 23h a 24h lectives
·   S’incrementen de 6 a 9 mesos el temps de serveis prestats, perquè el professorat substitut tingui dret a cobrar el mes de juliol.
·   S’incrementa l’edat per gaudir de dues hores lectives: de les persones de 55 anys es passa a les persones de 59  anys.

·   Les 2,5 hores d’esbarjo a primària només comptaran com a lectives per les persones que facin tasques de vigilància.
·   S’incrementen 15.000 nous alumnes a l’ensenyament obligatori.
·   S’incrementen  970  nous grups a l’ensenyament obligatori.
Què baixa?
  • El salari del professorat ja estava retallat.

Les claus per entendre les retallades...
1r. L’increment del nombre de grups i alumnes escolaritzats
Aquest increment no es veu compensat amb el corresponent augment de plantilla. Això implica que es cobrirà amb l’increment horari del professorat,  les cues horàries dels patis i la reconversió de la sisena hora.
2n. La supressió (total o parcial) de la sisena hora
Des del punt de vista de plantilles, la sisena hora va significar l’augment de més de 3.600 mestres. I ara amb l’eliminació, moltes d’elles es perdran.

Fins ara...
La sisena hora és lectiva, però no curricular, i s’aplica de manera generalitzada i universal  a tots els centres.

A partir del 2011/2012: les noves permanències...
La sisena hora no s’aplicarà a totes les escoles. L’Administració decidirà on s’ha de mantenir. Això obre les portes a actuacions arbitràries i discriminatòries.
Els centres que no l’apliquin reduiran la seva plantilla real, ja que no hi haurà increment de professorat tot i que hi hagi augment de grups i d’alumnes. S’amortitzaran les vacants.
La sisena hora no serà considerada ni lectiva (el Departament diu “post-lectiva”) ni curricular en els centres que la utilitzin com a  reforç, i la impartiran els docents de la plantilla amb l’augment del seu horari lectiu.
Per “maquillar”  aquesta retallada, la mantindrà en alguns centres en entorns socioeconòmics desfavorits com a mesura complementària. 
L’aplicació d’aquesta mesura és la que més desplaçaments i supressions pot provocar als centres de primària, en contra del criteri de permanència al centre per fer reforços i desdoblaments.
3r. Les jubilacions.
Com es cobriran les mes de 1.500 jubilacions previstes enguany?
 Amb l’increment horari, l’eliminació de la sisena hora i el trasllat de professorat entre els centres on s’ha amortitzat plantilla?

Els números no  quadren.

Malgrat que la Conselleria d’Ensenyament ha afirmat que es mantindran les plantilles, els números no ens quadren.
No ens han aportat un quadre amb el nombre de dotacions que es poden veure amortitzades per cadascuna de les mesures, per això hem demanat que ens quantifiquin apartat per apartat els resultats d’aquestes mesures. 

La Conselleria,  en contra dels acords signats amb CCOO

Pràcticament totes aquestes mesures incompleixen  acords de millora que van costar molt d’aconseguir.
● L’acord de 2005, signat en solitari per CCOO i que ara tothom en defensa la seva continuïtat.
● L’acord de plantilles de 1995 contemplava el càlcul de plantilles de secundària, a 18 hores per professor.


CCOO tenim voluntat de negociar i defensar els acords que tant ens va costar aconseguir, i esgotarem totes les possibilitats, tot i que no percebem la mateixa voluntat per part del Departament d’Ensenyament.




CCOO  fem una crida a la participació a la concentració del proper 14 d’abril, a les 18 h. a la plaça Sant Jaume de Barcelona, en defensa dels llocs de treball.  Hem d’aturar aquesta escalada  de retrocés dels nostres drets laborals perquè no acabem sent els treballadors i treballadores i, en definitiva, el Serveis Públics qui paguem la “seva” crisi.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada